Forum forum życia rodzinnego Strona Główna forum życia rodzinnego
Chrześcijańskie spojrzenie na rodzinę
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nasze dania do podania...
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum życia rodzinnego Strona Główna -> Nasze zamiłowania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nicol@
Junior Admin
Junior Admin



Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sląsk

PostWysłany: Wto 15:14, 08 Sie 2006    Temat postu:

no, sos z rolad. Dla mnie to oczywiste.
Rolady z kluskami, hm.. slinka cieknie.
Sos to tłuszczyk, cebulka i ten aromat z zasmażanych rolad.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kazimierz
Pedagog
Pedagog



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sadeckie

PostWysłany: Wto 15:27, 08 Sie 2006    Temat postu:

NOCOL - jakie rolady ? Czy to gotowy sos czy go sie robi ?Napisz - PROSZE!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nicol@
Junior Admin
Junior Admin



Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sląsk

PostWysłany: Wto 15:44, 08 Sie 2006    Temat postu:

To jest dużo roboty.
Rolady do klusek śląskich (i niekoniecznie)

Mięso wołowe, najlepiej pieczeń. Kroimy na kawałki dość duże, bo one będą opakowaniem dla tego, co w środku.
Solimy, pie...przymy, rozkładamy na blacie.
Mięso przygotowane.

Szykujemy wkład do rolad:
ogórek kiszony pokrojony w kostkę
kawałeczki boczku lub słoninki
zielenina (pietruszka itp)
kawałki skórki z chleba.
Po trochu z każdego wkładamy na mięso uprzednio przygotowane.
Bierzemy nitkę do kieszeni, żeby poowijać, pozawijać, jak te z reklamy.....
Można też spiąć metalowymi lub drewnianymi wykałaczkami.
Ja wolę nitką!

I co mamy? Rolady.
Wkładamy do rondla trochę tłuszczu, jaki kto woli, dodajemy cebulkę pokrojoną, przyprawiamy do smaku i topimy. Musi być tego dość dużo, by te rolady utopiły się w tym sosiku i dusiły.
Zależnie od miękkości mięsa (1 lub 2 godz. ) wyciągamy i układamy na talerze.
W tych 2 godzinach zajmujemy się robieniem klusek oczywiście.
Smutny jestem, bo mi ślinka cieknie, a robic mi się nie chce.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kazimierz
Pedagog
Pedagog



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sadeckie

PostWysłany: Wto 15:52, 08 Sie 2006    Temat postu:

A wiesz , ze sobie zrobie dzieki tej TWOJEJ slince - - leci juz i mnie -DZIEKI _ NICOL za poswiecenie tylu slow pisania !

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nicol@
Junior Admin
Junior Admin



Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sląsk

PostWysłany: Wto 19:05, 08 Sie 2006    Temat postu:

Mam nadzieję, że nie zdublowałam postu. No to fartuszek na brzuszek, ręce w panierce i smacznego w końcowym efekcie. rozśmieszony

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Annnika
Administrator
Administrator



Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 492
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 21:15, 08 Sie 2006    Temat postu:

Ok, proponuje kilka wariantów:

PIECZARKOWY

30 dkg pieczarek w plasterkach smażymy z pieprzem i sola potem dodajemy cebulkę i rumienimy, podlewamy wodą, doduszamy - można dodać kosteczkę bulionową, na koniec dodajemy śmietankę słodką z odrobiną mąki.

SEROWY

Robimy z masełka lub margaryny z mąką troche jasnej zasmażki, zalewamy mlekiem i rozpuszczamy do tego 2 serki topione bez dodatków, pietruszka siekana, pieprz i sól Mruga

MIĘSNY

Trochę mielonego mięsa rumienimy na oliwie z cebulkaposiekanado teog trochę wody, poddusic - sól pieprz oczywiście, potem 2 łyżki koncentratu pomidorowego ( niekoniecznie), 1 ząbek czosnku i troche majeranku Wesoly można odrobinę słodkiej papryki, zaciągamy lekko wodą z maką Mruga

Jak wymyślę i przypomne sobie coś extra to podam Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nicol@
Junior Admin
Junior Admin



Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sląsk

PostWysłany: Śro 9:44, 09 Sie 2006    Temat postu:

Oczywiście, takie sosiki to super sprawa. Pieczarkowy jest najmniej kaloryczny i tez smaczny.

Mam pytanie, czy ktoś zna przepis na zupę robioną z serków topionych, jest b. smaczna i taka, jak krem pieczarkowy. Jadłam taką, ale nie wiem, jak się robi?
Poczekam na przepis.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kazimierz
Pedagog
Pedagog



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sadeckie

PostWysłany: Śro 17:56, 09 Sie 2006    Temat postu:

KOCHANI wspolforumowicze ważne W sobote jade na pierwsze spotkanie FORUM DJ. Tarnowskiej . Msza sw. grill. pogaduszki na zywo ważne Mysle , ze bbbb. ciekawe bedzie spotkanie nas - tutaj smerfujacych ważne ? rozśmieszony Pewno w nastepnym roku . DO ZOBACZENIA OKO w OKO rozśmieszony ważne

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nicol@
Junior Admin
Junior Admin



Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sląsk

PostWysłany: Śro 18:25, 09 Sie 2006    Temat postu:

Czemu nie, tylko ja osobiście, jak się po tych smacznościach odchudzę. To wtedy gwarantuję obecność. A czy tam na grillu będą lustra? rozśmieszony

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kazimierz
Pedagog
Pedagog



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sadeckie

PostWysłany: Śro 19:43, 09 Sie 2006    Temat postu:

NICOL - odbijesz sie w moich oczach - zapewniam ważne rozśmieszony

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nicol@
Junior Admin
Junior Admin



Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sląsk

PostWysłany: Czw 8:36, 10 Sie 2006    Temat postu:

Czy twe oczy odchudzają? Chodzi o to, że takie imprezy maja byc bez luster, ognisko i ludzie. I nic więcej.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kazimierz
Pedagog
Pedagog



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sadeckie

PostWysłany: Pią 9:02, 11 Sie 2006    Temat postu:

Oj dchudzaja ! Odchudzaja - tylko dlugo i gleboko trzeba patrzec!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nicol@
Junior Admin
Junior Admin



Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sląsk

PostWysłany: Pią 9:27, 11 Sie 2006    Temat postu:

Miało być o potrawach, a my tu o oczach prawimy. Kazimierz, masz kareza to, że zboczyłeś z torów.
Musisz , hm ? podac jakiś przepis na coś dobrego, smacznego i szybkiego?
Podpowiem: może zupa kalafiorowa?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kazimierz
Pedagog
Pedagog



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sadeckie

PostWysłany: Pią 10:49, 11 Sie 2006    Temat postu:

Dzieki NICOL za pomoc ważne Wiec tak : pewno duzo wody , malo kalafiora (bo oszczedna) , jakes jarzynki z wlasnego ogrodeczka ważne -ekologoczne , kto nie ma niech zglosi sie do NICOLI ważne (niestety adres zastrzezony nawet na PW - moze Wam zdradzi ważne napiszcie i mnie ważne Chcialby Jej wyslac kwiaty ważne ) pewno troche posolic , moze dodac smietanki ? Ale bez tluszczu ważne Jesc dlugo i powoli ważne Smacznego ważne Niestety ja zup nie gotuje , ale moze po tym przepisie przelamie lek i moze ważne Kto przezyje to fanie proszony o kontakt ważne Przepraszam - ale naprawde nie umiem gotowac ważne I ja bardzo powaznie korzystam z WASZYCH - kolezenskich przepisow rozśmieszony

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Annnika
Administrator
Administrator



Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 492
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 20:27, 11 Sie 2006    Temat postu:

Prosta zupka wiejska:

- kilka cebul pokroić w plastry i zrumienić na oliwie
- na tej samej oliwie zrumienić kawaki kiełbaski zwyczajnej lub innej taniej Mruga
- zalac bulionem - dodac pokrojone w kostke ziemniaki i marchewki
- doprawic solą i pieprzem - duzo pieprzu
- ugotować

Serwowac Wesoly

PS. Ja osobiście preferuje kielbaskę łagodniejsza - mortadela albo parówka Wesoly


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum życia rodzinnego Strona Główna -> Nasze zamiłowania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin