 |
forum życia rodzinnego Chrześcijańskie spojrzenie na rodzinę
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nicol@
Junior Admin

Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sląsk
|
Wysłany: Pon 22:16, 17 Lip 2006 Temat postu: Nasze dania do podania... |
|
|
Fasolka w osolonej wodzie
którą spożyjemy zimą.
Zerwaną z krzaka fasolę szparagową płukamy, obcinamy jej koniuszki.
Do umytych słoików typu Twist kroimy na 3 części każdy strąk napakowawszy cały słoik.
Solimy 1 łyżką soli, zalewamy wodą i gotujemy w jakimś garnku wstawiwszy kilka słoików. Jest to zaprawa na zimę.
Gotowanie trwa niestety aż 1 godz do 1,5 godz. Wtedy odejdą gazy z fasolki i przetrwa całą zimę.
A wtedy bierzemy słoik, odkręcamy, wlewamy do zupy i mamy zupę fasolkową. W zimie gotowe, przydatne, szybkie danie. Lub też można ją zapiec w bułce tartej na patelni i jest do ziemniaków.
Super sprawa.
Mam też moje ulubione danie z takiej fasolki, ale nieco inaczej i smaczniej zrobione. Dla dodania smaku pozostawie na później...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kazimierz
Pedagog

Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sadeckie
|
Wysłany: Wto 8:23, 18 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
NICOL - jestes kochana ! Dzieki i chociaz jest jak jest - to wbrew trudom - sobie to zrobie ! dzieki Tobie . . Jeszcze raz DZIEKUJE !
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kazimierz
Pedagog

Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sadeckie
|
Wysłany: Wto 9:08, 18 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Nalewka z zielonych orzechow- troche pozno ale jescze by mazna. 15 orzechow zielonych najlepiej przekroic , zalac pol litry wodki , zakrecic sloik. Trzyamc w ciemnym miejscu. Po 10 dniach zlac schowac w ciemno i 1 lyzke przy ztruciach lub bolu brzucha - pomaga- sprawdzone !!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nicol@
Junior Admin

Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sląsk
|
Wysłany: Wto 9:28, 18 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
To już tak offtop:
ja kiedy zalewałam zielone orzechy to myłam włosy w tej ciemno-brązowej wodzie. Były lśniące i prześliczne. I mocne!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nicol@
Junior Admin

Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sląsk
|
Wysłany: Czw 12:41, 27 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
Relaksacyjne kabaczki z rozna
Siedzimy w ogródku. Po chwili relaksu zrywamy parę kabaczków. Po chwilowym odpoczynku siegamy po aluminiową folię, która dzielimy na 20 cm kawałki.
Po następnej chwili relaksu myjemy kabaczki, kroimy albo wszerz albo wzdłuż, opruszamy Vegetą. Po 3 takie częsci kabaczka wkladamy do folii polewając troche oliwą. Szczelnie folię zamykamy. Kładziemy na rożen.
Po jakiejś chwili zdejmujemy z ognia i zajadamy gorące.
Wyjtkowo smakuje na swiezym powietrzu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kazimierz
Pedagog

Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sadeckie
|
Wysłany: Czw 22:55, 03 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Dzieki NICOL Moja kuchnia na takie wiesci bardzo liczy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Annnika
Administrator

Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 492
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 8:56, 04 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Dzięki kazimierzu, dzięki Twojemu wpisowi znalazłam ten wątek
ZUPA MEKSYKAŃSKA
Potrzebujemy (proporcje każdy sobie sam dobierze, bo ja tego sagan muszę robić )
To moja wczorajsza improwizacja ale dobre wyszło
- pikantną kiełbasę tanią, typu mielonka, zwyczajna itp.
- puszka czerwonej fasoli
- 1 koper włoski ( mało meksykańskie ale daje cudny aromat)
- 2-3 cebule
- machewka/i
- kopytka ( nie meksykańskie ale miałam w domu)
- papryka ostra
- papryka słodka ( obie w proszku)
- papryka świeża czerwona
- przyprawa do gulaszu
- bulion w kostkach
- sól, pieprz
- oliwa
Warzywka obsmażamy w oleju (mało ) , zdejmujemy, obsmażamy kiełbaski na rumiano, wszystko wrzucamy do słabego bulionu, czekamy aż jarzynki sie ugotują doprawiamy na pikantnie, dodajemy kopytka.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nicol@
Junior Admin

Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sląsk
|
Wysłany: Pią 9:03, 04 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
No tak, Annniko, bo ty nie masz czasu szukać!
I znowu Kazimierz się przydał !
Mam pytanie do Annniki, czy zamiast kopytek może być coś innneg - mącznego. Czy to w ogóle musi byc mączne do tego wszystkiego?
Bo ja z mącznych lubie tylko pierogi ruskie i z jagodami. Czy ktoś reflektuje na przepis na ruskie?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kazimierz
Pedagog

Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sadeckie
|
Wysłany: Pią 9:05, 04 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Annniko kopytka to tkie maczne - ja to nazywam - paluszki - zrobone z waleczka ciasta i pokrojone na kawalki TAK
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Annnika
Administrator

Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 492
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 9:15, 04 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Tak, ciasto to ugotowane sprasowane ziemniaczki, mąka, jajko i sól
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nicol@
Junior Admin

Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sląsk
|
Wysłany: Nie 12:48, 06 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Pieczarki w kotleciku schabowym
lub odwrotnie.
ok. 0,5 kg pieczarek
2 piersi z kurczaka
dodatki:
jajko, sól, p ieprz, bułka tarta.
Piersi kroimy każdą na 2 lub 3 części i otrzymujemy 6 kotlecików.
Leciutko je zmiękczamy tłuczkiem, solimy, pie....przymy.
Panierujemy z jednej tylko strony. A do wewnątrz, czyli po tej stronie nieopanierowanej wkładamy pokrojone pieczarki.
I tak zwinięte na pół przysmażamy. Z reszty pieczarek robimy sosik i gotowe do ziemniaczków. Mało kaloryczne.
Polecam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kazimierz
Pedagog

Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sadeckie
|
Wysłany: Nie 19:11, 06 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
DZIEKI KOCHANE SIOSTRZYCZKI - to mi pomaga - cos innego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Annnika
Administrator

Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 492
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 11:06, 07 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Nie Nicolko, po prostu ślepa byłam i nie moglam znaleźć
Ja dodałam kopytka, ale mogą być np. kluski śląskie
KLUSKI ŚLĄSKIE
Banalnie proste.
Ziemniaczki gotujemy i przeciskamy przez praskę, ewentualnie mielimy maszynką. Masę wykłądamy do miski i wygładzamy powierzchnie. 1/4 masy wyciagamy na moment i tą dziurę wypełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy do całości jajko i troche soli, taczamy w ręku okrągłe kluski w których robimy dziurke kciukiem. Gotujemy w osolonym wrzątku ok 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie.
***
Dla miesożerców
ROLADKI MIELONE Z JARZYNKĄ
-0,5 kg mielonego mięsa
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- biała część z pora
- cebulka
- sól
- pieprz
- jajko
- mąka
- przyprawa do zup
- bulion z kostki
- śmietnka słodka
- oliwa
- kasza manna błyskawiczna
Do mięsa dodajemy starkowane na wiórki jarzyny i posiekanego pora, drobniutko posiekaną cebulę, jajko, przyprawiamy, dodajemy 2-3 łyżki kaszy, zostawiamy zeby napęczniała.
Taczamy roladki ( jak małą pięść ), obtaczamy w mące, obsmażamy, podlewamy bulionem i dusimy. Jak ugotowane, zaciągamy sosik śmietanką z mąka i doprawiamy.
Łatwostrawne, może być dla osób na diecie.
Fajny sposób, jak mamy za mało mielonego mięska dla niespodziewanych gości
Ja to podaję z ryżem i surówka ze świeżej kaustki.
SMACZNEGO
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nicol@
Junior Admin

Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sląsk
|
Wysłany: Wto 14:51, 08 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Annniko, nie dopisałaś, a wg mnie powinno być: SOS. Specjalny wspaniały sos jest konieczny do klusek śląskich. To jest jedyna potrawa, którą jadam z sosem.
Nie mylić z wzywaniem pomocy!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kazimierz
Pedagog

Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: sadeckie
|
Wysłany: Wto 14:57, 08 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
A ja wzywam pomocy - SOS- na sos ! . Dzieki za te przepisy. Jak chodzilem na pielgrzymki na J. Gore to na noclegach jadalem najlepsze kluski slaskie i teraz zrobie sobie SAM - tylko ten sos .
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|