Forum forum życia rodzinnego Strona Główna forum życia rodzinnego
Chrześcijańskie spojrzenie na rodzinę
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nasze dania do podania...
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum życia rodzinnego Strona Główna -> Nasze zamiłowania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nicol@
Junior Admin
Junior Admin



Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sląsk

PostWysłany: Pon 22:16, 17 Lip 2006    Temat postu: Nasze dania do podania...

Fasolka w osolonej wodzie
którą spożyjemy zimą.
Zerwaną z krzaka fasolę szparagową płukamy, obcinamy jej koniuszki.
Do umytych słoików typu Twist kroimy na 3 części każdy strąk napakowawszy cały słoik.
Solimy 1 łyżką soli, zalewamy wodą i gotujemy w jakimś garnku wstawiwszy kilka słoików. Jest to zaprawa na zimę.
Gotowanie trwa niestety aż 1 godz do 1,5 godz. Wtedy odejdą gazy z fasolki i przetrwa całą zimę.
A wtedy bierzemy słoik, odkręcamy, wlewamy do zupy i mamy zupę fasolkową. W zimie gotowe, przydatne, szybkie danie. Lub też można ją zapiec w bułce tartej na patelni i jest do ziemniaków.
Super sprawa.
Mam też moje ulubione danie z takiej fasolki, ale nieco inaczej i smaczniej zrobione. Dla dodania smaku pozostawie na później... rozśmieszony


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kazimierz
Pedagog
Pedagog



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sadeckie

PostWysłany: Wto 8:23, 18 Lip 2006    Temat postu:

NICOL - jestes kochana ! Dzieki i chociaz jest jak jest - to wbrew trudom - sobie to zrobie ! dzieki Tobie . . Jeszcze raz DZIEKUJE !

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kazimierz
Pedagog
Pedagog



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sadeckie

PostWysłany: Wto 9:08, 18 Lip 2006    Temat postu:

Nalewka z zielonych orzechow- troche pozno ale jescze by mazna. 15 orzechow zielonych najlepiej przekroic , zalac pol litry wodki , zakrecic sloik. Trzyamc w ciemnym miejscu. Po 10 dniach zlac schowac w ciemno i 1 lyzke przy ztruciach lub bolu brzucha - pomaga- sprawdzone !!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nicol@
Junior Admin
Junior Admin



Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sląsk

PostWysłany: Wto 9:28, 18 Lip 2006    Temat postu:

To już tak offtop:
ja kiedy zalewałam zielone orzechy to myłam włosy w tej ciemno-brązowej wodzie. Były lśniące i prześliczne. I mocne!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nicol@
Junior Admin
Junior Admin



Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sląsk

PostWysłany: Czw 12:41, 27 Lip 2006    Temat postu:

Relaksacyjne kabaczki z rozna


Siedzimy w ogródku. Po chwili relaksu zrywamy parę kabaczków. Po chwilowym odpoczynku siegamy po aluminiową folię, która dzielimy na 20 cm kawałki.
Po następnej chwili relaksu myjemy kabaczki, kroimy albo wszerz albo wzdłuż, opruszamy Vegetą. Po 3 takie częsci kabaczka wkladamy do folii polewając troche oliwą. Szczelnie folię zamykamy. Kładziemy na rożen.
Po jakiejś chwili zdejmujemy z ognia i zajadamy gorące.
Wyjtkowo smakuje na swiezym powietrzu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kazimierz
Pedagog
Pedagog



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sadeckie

PostWysłany: Czw 22:55, 03 Sie 2006    Temat postu:

Dzieki NICOL ważne rozśmieszony Moja kuchnia na takie wiesci bardzo liczy ważne rozśmieszony

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Annnika
Administrator
Administrator



Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 492
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 8:56, 04 Sie 2006    Temat postu:

Dzięki kazimierzu, dzięki Twojemu wpisowi znalazłam ten wątek rozśmieszony

ZUPA MEKSYKAŃSKA

Potrzebujemy (proporcje każdy sobie sam dobierze, bo ja tego sagan muszę robić Wesoly )
To moja wczorajsza improwizacja ale dobre wyszło Wesoly
- pikantną kiełbasę tanią, typu mielonka, zwyczajna itp.
- puszka czerwonej fasoli
- 1 koper włoski ( mało meksykańskie ale daje cudny aromat)
- 2-3 cebule
- machewka/i
- kopytka ( nie meksykańskie ale miałam w domu)
- papryka ostra
- papryka słodka ( obie w proszku)
- papryka świeża czerwona
- przyprawa do gulaszu
- bulion w kostkach
- sól, pieprz
- oliwa

Warzywka obsmażamy w oleju (mało ważne ) , zdejmujemy, obsmażamy kiełbaski na rumiano, wszystko wrzucamy do słabego bulionu, czekamy aż jarzynki sie ugotują doprawiamy na pikantnie, dodajemy kopytka.

Smacznego Mruga


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nicol@
Junior Admin
Junior Admin



Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sląsk

PostWysłany: Pią 9:03, 04 Sie 2006    Temat postu:

No tak, Annniko, bo ty nie masz czasu szukać! rozśmieszony
I znowu Kazimierz się przydał !


Mam pytanie do Annniki, czy zamiast kopytek może być coś innneg - mącznego. Czy to w ogóle musi byc mączne do tego wszystkiego?
Bo ja z mącznych lubie tylko pierogi ruskie i z jagodami. Czy ktoś reflektuje na przepis na ruskie?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kazimierz
Pedagog
Pedagog



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sadeckie

PostWysłany: Pią 9:05, 04 Sie 2006    Temat postu:

Annniko ważne kopytka to tkie maczne - ja to nazywam - paluszki - zrobone z waleczka ciasta i pokrojone na kawalki ? TAK ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Annnika
Administrator
Administrator



Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 492
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 9:15, 04 Sie 2006    Temat postu:

Tak, ciasto to ugotowane sprasowane ziemniaczki, mąka, jajko i sól Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nicol@
Junior Admin
Junior Admin



Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sląsk

PostWysłany: Nie 12:48, 06 Sie 2006    Temat postu:

Pieczarki w kotleciku schabowym
lub odwrotnie.
ok. 0,5 kg pieczarek
2 piersi z kurczaka
dodatki:
jajko, sól, p ieprz, bułka tarta.
Piersi kroimy każdą na 2 lub 3 części i otrzymujemy 6 kotlecików.
Leciutko je zmiękczamy tłuczkiem, solimy, pie....przymy.
Panierujemy z jednej tylko strony. A do wewnątrz, czyli po tej stronie nieopanierowanej wkładamy pokrojone pieczarki.
I tak zwinięte na pół przysmażamy. Z reszty pieczarek robimy sosik i gotowe do ziemniaczków. Mało kaloryczne.
Polecam.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kazimierz
Pedagog
Pedagog



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sadeckie

PostWysłany: Nie 19:11, 06 Sie 2006    Temat postu:

DZIEKI ważne rozśmieszony KOCHANE SIOSTRZYCZKI - to mi pomaga - cos innego ważne

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Annnika
Administrator
Administrator



Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 492
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 11:06, 07 Sie 2006    Temat postu:

Nie Nicolko, po prostu ślepa byłam i nie moglam znaleźć Wesoly

Ja dodałam kopytka, ale mogą być np. kluski śląskie Wesoly

KLUSKI ŚLĄSKIE

Banalnie proste.

Ziemniaczki gotujemy i przeciskamy przez praskę, ewentualnie mielimy maszynką. Masę wykłądamy do miski i wygładzamy powierzchnie. 1/4 masy wyciagamy na moment i tą dziurę wypełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy do całości jajko i troche soli, taczamy w ręku okrągłe kluski w których robimy dziurke kciukiem. Gotujemy w osolonym wrzątku ok 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie.

***

Dla miesożerców Wesoly

ROLADKI MIELONE Z JARZYNKĄ

-0,5 kg mielonego mięsa
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- biała część z pora
- cebulka
- sól
- pieprz
- jajko
- mąka
- przyprawa do zup
- bulion z kostki
- śmietnka słodka
- oliwa
- kasza manna błyskawiczna

Do mięsa dodajemy starkowane na wiórki jarzyny i posiekanego pora, drobniutko posiekaną cebulę, jajko, przyprawiamy, dodajemy 2-3 łyżki kaszy, zostawiamy zeby napęczniała.

Taczamy roladki ( jak małą pięść ), obtaczamy w mące, obsmażamy, podlewamy bulionem i dusimy. Jak ugotowane, zaciągamy sosik śmietanką z mąka i doprawiamy.

Łatwostrawne, może być dla osób na diecie.

Fajny sposób, jak mamy za mało mielonego mięska dla niespodziewanych gości Wesoly

Ja to podaję z ryżem i surówka ze świeżej kaustki.

SMACZNEGO ważne


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nicol@
Junior Admin
Junior Admin



Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sląsk

PostWysłany: Wto 14:51, 08 Sie 2006    Temat postu:

Annniko, nie dopisałaś, a wg mnie powinno być: SOS. Specjalny wspaniały sos jest konieczny do klusek śląskich. To jest jedyna potrawa, którą jadam z sosem.

Nie mylić z wzywaniem pomocy!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kazimierz
Pedagog
Pedagog



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sadeckie

PostWysłany: Wto 14:57, 08 Sie 2006    Temat postu:

A ja wzywam pomocy - SOS- na sos ! . Dzieki za te przepisy. Jak chodzilem na pielgrzymki na J. Gore to na noclegach jadalem najlepsze kluski slaskie i teraz zrobie sobie SAM - tylko ten sos .

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum życia rodzinnego Strona Główna -> Nasze zamiłowania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin