Forum forum życia rodzinnego Strona Główna forum życia rodzinnego
Chrześcijańskie spojrzenie na rodzinę
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Nasze dania do podania...
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum życia rodzinnego Strona Główna -> Nasze zamiłowania
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kazimierz
Pedagog
Pedagog



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sadeckie

PostWysłany: Pią 20:56, 11 Sie 2006    Temat postu:

ANNNICZKO ważne Dzieki , ze uwierzylas w moje braki i napisalas cos wlasnie dla mnie ważne Duuuuuuuu-zy usmieszek . Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Annnika
Administrator
Administrator



Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 492
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 21:00, 11 Sie 2006    Temat postu:

Ja wierzę w twoje ukryte talenty Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nicol@
Junior Admin
Junior Admin



Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sląsk

PostWysłany: Sob 12:27, 12 Sie 2006    Temat postu:

Pewno Annniko, każdy ma jakieś talenty. Kazimierzu, powiem ci, że zupki sa najprostsze do gotowania i zdrowsze z pewnością niż tylko codzienne serwowanie drugiego dania.
Może przepis na zupę jarzynową:
Wywar z kostki rosołowej (tym razem nie kotki!!! rozśmieszony), dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki. Po ugotowaniu bez jakiejkolwiej zasmażki spożywamy.
A po dodaniu fasolki otrzymujemy zupę fasolową.
Po dodaniu kalafioru - kalafiorową.
Po dodaniu zielonego groszku, zupę groszkową.
No i co, nie proste?!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Annnika
Administrator
Administrator



Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 492
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 20:18, 12 Sie 2006    Temat postu:

Zawsze mozna dodać na talerzu troszkę słodkiej śmietanki Wesoly

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nicol@
Junior Admin
Junior Admin



Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sląsk

PostWysłany: Nie 18:58, 13 Sie 2006    Temat postu:

Ja akurat śmietany w zupie nie lubię, do kawy też nie, ale jak ktoś lubi, czemu nie?
A czy nie lepszy byłby jogurt? (niekaloryczny)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kazimierz
Pedagog
Pedagog



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sadeckie

PostWysłany: Nie 19:18, 13 Sie 2006    Temat postu:

Oj proste NICOLENKO ważne rozśmieszony Ale ja bym na to nie wpadl ważne Wszystko jest proste , gdy sie WIE - nic wiecej ważne Juz wiem - DZIEKUJE rozśmieszony

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nicol@
Junior Admin
Junior Admin



Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sląsk

PostWysłany: Pon 12:10, 14 Sie 2006    Temat postu:

Chyba sie nie doczekam na przepis zupy z serków topionych?
Jakiś wywar, zmielone pieczarki, serki w całej gamie, ale nie znam prpporcji?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Annnika
Administrator
Administrator



Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 492
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 12:25, 14 Sie 2006    Temat postu:

Nie znam tego Smutny niestety ... - a na wyszukiwarce patrzyłaś ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nicol@
Junior Admin
Junior Admin



Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sląsk

PostWysłany: Pon 13:46, 14 Sie 2006    Temat postu:

Annniko, sęk w tym, że nie znam fachowej nazwy tej zupy. Ale spróbuję, nie wiem, czego mam szukać?
- zupa z serków
- serkowa zupa
Jak dotychczas nic takiego nie znalazłam, ale mówię ci, jest wspaniała, palce lizać! Przestraszony


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Annnika
Administrator
Administrator



Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 492
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 13:57, 14 Sie 2006    Temat postu:

PRODUKTY:
* 30 dkg małych pieczarek
* 20 dkg sera topionego
* 10 dkg sera pleśniowego
* cebula
* 3 łyżki masła
* 2 łyżki mąki
* koperek
* 1 litr mleka
* pieprz cayenne
* gałka muszkatałowa
* sól

* Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki.
* Cebulę obrać i posiekać.
* Ser topiony i pleśniowy pokroić w drobną kostkę.
* W dużym rondlu rozgrzać masło, włożyć pieczaki i cebulę i smażyć przez 3-4 minuty na złoty kolor.
* Odłożyć 3 łyżki pieczarek. Resztę oprószyć m?ką. Krótko zasmażyć i wymieszać z wlewanym powoli zimnym mlekiem.
* Zupę zagotować. Dodać rozdrobniony ser. Mieszając podgrzać na małym ogniu, aż ser się roztopi.
* Doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne i gałką muszkatałową.
* Zupę podawać w czarkach. Posypać odłożonymi pieczarkami i posiekanym koperkiem.
* Można podawać z makaronem lub grzankami.

***

Zupa "neapolitańska" na bazie serka topionego - przepis Ani Jaśkiewicz
1 litr wody, 1-1,5 kostki bulionowej, 1 serek topiony (smak dowolny).
Do gotującej się wody wrzucamy serek. Po jego roztopieniu dodajemy kostkę bulionową, próbujemy, ewentualnie dodajemy pół kostki i doprawiamy (np. solą). Zupę możemy podawać z grzankami z chleba, szczypiorkiem lub tartym serem.

***

Zupa porowo-serowa
Poziom trudności: 1
Składniki:
3/4 litra wody
1 duży por
2 marchewki
1 serek topiony
1 kostka rosołowa warzywna
pieprz, sól, papryka słodka
Opis wykonania:
Do gotującej się wody dodajemy pokrojonego w plasterki pora oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Gotujemy do momentu, gdy por zmięknie. Do osobnej mieseczki wrzucamy serek i dodając po kilka łyżek zupy rozpuszczamy go. Następnie rozpuszczony serek dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy do zupy rozpuszczoną kostkę rosołową, oraz doprawiamy ją pieprzem, solą i papryką.

Zupę serową najlepiej jeść z grzankami lub bułką - SMACZNEGO!

***

Zupa z serka topionego


Składniki
15 dag serka topionego, 1,5 l bulionu z kości i włoszczyzny lub z kostek rosołowych, natka pietruszki, kilka kromek bułki, 2 łyżki margaryny lub oleju

Sposób przyrządzania

Pokrojone w kostkę pieczywo zrumienić na tłuszczu. Do gorącego bulionu włożyć pokrojony na małe kawałki topiony serek. Gotować, mieszając, aż serek się rozpuści. Zupę posypać zieleniną i podawać z grzankami.

***
Zupa koperkowo-serowa

składniki:

marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula
por
3 ziemniaki
pęczek koperku
olej do smażenia
serek topiony (śmietankowy)
sól,pieprz


sposób przyrządzenia:

Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę umyć i zetrzeć na tarce. Pora po umyciu pokroić
w półtalarki a ziemniaki w kostkę. Wszystkie warzywa oprócz ziemniaków i koperku podsmażyć(dusić) na rozgrzanym oleju tak długo aż zmiękną. W garnku gotować ziemianiaki aż zmiękną, wtedy dodać warzywa z patelni, skrojony koperek i pokrojony w kostke ser topiony. Mieszać intensywanie aż się rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gorącą zupę ale nie gotującą się podbić śmietaną. Smacznego.

***

Zupa serowa:

- serek topiony np. edamski
- 2 kostki bulionu
- 2 liście laurowe
- pieprz ziarnisty
- kminek
- zielona pietruszka


Gotujemy 1l wody, rozpuszczamy 2 kostki bulionu i robimy rosół.
wrzucamy serek topiony do gotującego bulionu i rozcieramy tak, żeby nie było żadnych kawałeczków, dorzucamy szczyptę kminku, liście laurowe i kilka ziarenek pieprzu.
Gotujemy pod przykryciem 10 minut na małym ogniu.
Przed podaniem wyjmujemy liście laurowe i pieprz, a nalewamy odgarniając kminek.

Bardzo dobry jest z grzankami lub bagietką, można zrobić na bazie gotowego rosołu z poprzedniego dnia

***

Nie wiwm czy coś z tego może byc, coś takiego znalazłam Mruga


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nicol@
Junior Admin
Junior Admin



Dołączył: 09 Lip 2006
Posty: 301
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Sląsk

PostWysłany: Śro 19:05, 16 Sie 2006    Temat postu:

Zaintrygował mnie ten pierwszy przepis. To jest chyba to !

Ja gotuję tez w ramach "oczyszczenia" organizmu kwaśnice, nie taką, napewno, jak Golcowie, ale to taka moja domowa:

1/2 kg kapusty kiszonej do przesady kwaśnej bez wyciskania soku
cebulka podsmażona
wywar najlepiej z boczku
kminek (pożądany przy kapuście)
przyprawy

Kiedy wywar jest gotowy i cebulka podsmażona wkładamy kapustę, tę cebulke, doprawiamy do smaku, gotujemy, aż zmięknie i
smacznego!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kazimierz
Pedagog
Pedagog



Dołączył: 21 Kwi 2006
Posty: 266
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: sadeckie

PostWysłany: Sob 19:26, 02 Wrz 2006    Temat postu:

NICOL i ANNNIKO - dzieki rozśmieszony To wlasnie dla mnie i kapuste jadalna teraz nawet ugotuje Mruga ważne

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum życia rodzinnego Strona Główna -> Nasze zamiłowania Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin